Turnen dames wedstrijdsport

(laatste update: 22 oktober 2018)


Algemeen
Soepel, vlot, technisch perfect en met veel plezier. Zo voer je als turnster op de toestellen je oefeningen uit. Je traint om steeds sterker, leniger en soepeler te worden. Die souplesse en dat plezier in turnen kun je krijgen als je lid wordt van onze vereniging.


Categorieën
Ieder meisje kan meedoen aan turnen. Je hoeft nog geen ster te zijn op de brug-ongelijk of op de evenwichtsbalk, al kan je dat wel worden. Er zijn verschillende niveaus op wedstrijdniveau om mee te doen aan wedstrijden, zoals de onderlinge wedstrijden of wedstrijden op plaatselijk of regionaal niveau.


Sprong
Iedereen heeft op straat wel eens over een paaltje gesprongen. Maar op de gymnastiekclub merk je pas hoe heerlijk het is om echt te kunnen zweven over een groot springtoestel (Pegases) en hoe veel gemakkelijker dat gaat met een goede aanloop en goede aanwijzingen. Een sprong is een snelle krachtexplosie: na een aanloop en krachtige afzet spring je in enkele seconden over het toestel. Het valt niet mee om daarna perfect tot stilstand te komen!

Brug ongelijk
Met brugoefeningen merk je hoe belangrijk het is om je armspieren goed te ontwikkelen. Je stemt je bewegingen goed op elkaar af. Dat eist coördinatie van je bewegingen. Je wisselt oefeningen voortdurend af met zwaaien, hangen en steunen. Beheersen van je beenspieren leer je tegelijkertijd, want het is de bedoeling dat die mooi gestrekt mee zwaaien.

Evenwichtsbalk
Het werken op de evenwichtsbalk is een kwestie van de juiste bewegingstechniek. De oefeningen leer je eerst allemaal op de grond net zo lang tot je ze goed beheerst. Natuurlijk is het veel moeilijker om de oefeningen toe te passen op de smalle evenwichtsbalk. Veel oefenen zorgt dat je de juiste lichaamsspanning krijgt om op de 10 cm brede balk bijvoorbeeld een handstand te maken.

Vloer
Bij de vrije oefening werk je op een lange mat of een vloer van 12 bij 12 meter. De muziek is erg belangrijk en die is één geheel met je oefening. Je bouwt een vrije oefening op naar eigen kunnen, precies zoals die bij jou past. Je beweegt afwisselend snel en langzaam, springt hoog en ver, maakt salto's. Acrobatische oefeningen wissel je af met dansachtige gymnastiek. Al doende merk je wat je eigen specialiteit is.

 

Opbouwgroep/Jong talent
In de leeftijd van 5 t/m 7 jaar kun je als je enig talent voor turnen hebt door de leiding gevraagd worden om je verder te ontwikkelen als turnster in de opbouwgroep/jong talent. In overleg met je ouders mag je dan 1, 2 of 3 keer per week komen trainen bij een wedstrijdgroep. In deze groep maak je dan kennis met de voorbereidingen van het wedstrijd turnen.


Onderbouw wedstrijd turnen
In het jaar dat je 9 jaar oud wordt mag je voor het eerst aan wedstrijden mee gaan doen. Afhankelijk van je niveau word je ingedeeld en zal je wedstrijden turnen tegen leeftijdsgenootjes met ongeveer hetzelfde niveau.

Vanaf het seizoen 2013-2014 is er een nieuw wedstrijdsysteem van de KNGU van kracht. De meisjes van 9 jaar worden de instappers genoemd. Meisjes van 10 jaar heten de pupillen 1 en de meisjes van 11 jaar zijn de pupillen 2. Meisjes van 12 jaar zijn de jeugd 1 turnsters en hier wordt het niveau voor je verdere turnloopbaan vastgesteld. Zij turnen allen verplichte oftewel voorgeschreven oefenstof. In de voorgeschreven oefenstof wordt in niveaus geturnd. De niveaus zijn verdeeld in nationale niveaus (afgekort met de letter N) en district niveaus (afgekort met de letter D). Deze benaming geeft aan welke niveaus op nationale en districtswedstrijden (N-niveaus: N1 t/m N4) en welke enkel op districtswedstrijden (D-niveau: D1 t/m D3) worden aangeboden. De opbouw van de niveaus van instap, pupil 1, pupil 2 tot en met jeugd 1 bevordert de doorgroei en ontwikkeling van de turnster aan de hand van de geleverde prestaties. Bij Turning Point doen we mee aan de N-niveaus.

Bovenbouw wedstrijd turnen
In het jaar dat je 13 wordt ga je met keuze oefenstof werken. In de keuze oefenstof wordt geturnd in divisies. Binnen het NTS 2013 onderscheiden we 6 divisies (divisie 1 tot en met 6). De eredivisie maakt geen onderdeel uit van het NTS 2013, aangezien zij beoordeeld worden volgens de reglementen van de FIG. Iedere divisie kent een oplopend niveau van jeugd 2, junior naar senior.
Bij Turning Point doen we mee aan de divisies 1 t/m 3.

 

Inschrijfgelden wedstrijden
Deelname aan wedstrijden is niet gratis. Je betaalt deelnamekosten en een bijdrage aan de kosten van de juryleden.
Deze kosten worden ieder jaar opnieuw vastgesteld en bekend gemaakt. De wedstrijdgelden moet je voorafgaande aan de wedstrijd contant voldoen bij René.


Wedstrijdpaspoorten
Voordat je deel mag nemen aan wedstrijden moet je een wedstrijdpaspoort hebben. De vereniging vraagt die voor jou bij de KNGU aan. Dit wedstrijdpaspoort is 3 jaar geldig. De kosten hiervoor kunnen contant worden voldaan.


Trainingstijden
Voor trainingstijden voor de verschillende groepen kijk bij het lesrooster.

 

Informatie
Meer informatie over wedstrijd turnen: mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.